Spis

Blog autorski grupy Ailes

27 kwietnia 2017

BookQuiz

Witajcie! W oczekiwaniu na dalsze informacje o poczynaniach Naszej grupy, postanowiliśmy umilić Wam czas. Oto quiz, który samodzielnie skomponowaliśmy! Sprawdź swoją wiedzę o literaturze i zasadach pisania.

Zabawa jest prosta i polega jedynie na tym, aby odpowiedzieć na serię 10 pytań. Zaczynajmy!



BOOKQUIZ

1. Kto jest autorem/autorką "Lalki"?
a) Henryk Sienkiewicz
b) Bolesław Prus
c) Eliza Orzeszkowa

2. Które z podanych jest najstarszym systemem pisma?
a) Pismo demotyczne
b) Pismo piktograficzne
c) Pismo klinowe

3. Patrząc na pierwszą literkę każdego słowa, która rymowanka posiada kompletny zestaw liter po których piszemy "rz"?
a) Biały powszechny dom towarowy, gdzie każdy chce jeździć windą
b) Będę chodził do gospody, jadł strawę, pił trochę wody
c) Babcia dała Moni lśniące bratki, gdyż jej wnuczka chciała takie kwiatki  

4. W której powieści H. Sienkiewicza występuje bohater o imieniu Zagłoba?
a) Krzyżacy
b) Potop
c) Ogniem i mieczem

5. Który z tych współczesnych pisarzy wydał najwięcej książek?
a) Rick Riordan (napisał m.in. serię "Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy")
b) Cassandra Clare (napisała m.in. serię "Dary Aniołów")
c) John Flanagan (napisał m.in. serię "Zwiadowcy")

6. Ile akapitów musi posiadać charakterystyka?
a) 4
b) 5
c) 6

7. Który cytat należy do Kartezjusza?
a) Cogito ergo sum
b) Scio me nihil scire
c) Ora et labora

8. Które z wymienionych są nimfami drzewnymi?
a) hamadriady
b) najady
c) driady

9. Które z wydawnictw było pierwszym prywatnym wydawnictwem w Polsce?
a) Albatros
b) Bellona
c) Amber

10. Jakie imiona nosili bracia Grimm?
a) Connor i Elias
b) Wilhelm i Jacob
c)  Johann i Klemens

W trosce o to, abyście po sprawdzeniu odpowiedzi, nie wyszli z postu z obojętnością, postanowiliśmy trochę urozmaicić zabawę. Oto status jaki otrzymuje każdy zawodnik zależenie od swoich wyników:
(przewijając post na sam dół, znajdziesz rozwiązanie quizu)

INDYWIDUALISTA KSIĘGOZNAWCA
(1 - 3 dobrych odpowiedzi)

Jesteś niezidentyfikowany. Czytasz to, co chcesz, nikt nie będzie wybierał dla Ciebie lektur. Znasz swoje zdanie na temat literatury, potrafisz wypowiedzieć się o pozycjach, po które sięgnąłeś, jednak Twój czytelniczy charakter nie pozwala, by inni wpychali do Twoich rąk książki, z jakimi nie masz ochoty zawierać bliższych relacji. Gdyby spytali Cię o coś, co uwielbiasz, co miałeś w dłoniach dziesiątki razy i to z własnej woli? Mógłbyś rozmawiać godzinami, podawać fakt za faktem, cytat za cytatem! Czymże są szkolne wymogi, reguły, zasady? W papierowym świecie wszyscy są wolni, poruszając się po książkowych kartkach, czerpią samą przyjemność. Ty rozumiesz, o co naprawdę chodzi w literaturze i nie dasz się usadzić w ramach szkolnych ławek czy rankingowych bestsellerów!

BIBLIOTEKARZ WAMPIR
(4 - 7 dobrych odpowiedzi)

Czy Ty w ogóle masz czas na zmrużenie powiek? Po Twoich wynikach widać, że jedyne co robisz pod kołdrą, to znajdowanie wygodnej pozycji do czytania! Masz wiedzę z szerokiego zakresu, toteż nie można choćby podejrzewać, że jesteś losowym czytelnikiem. Klasyczne, kultowe utwory opanowałeś w małym paluszku. Powiedz, czy to dlatego, iż posiadasz całą wieczność na posilanie się wyborowymi pozycjami? A może dlatego, że znasz wiele wieków przed dzisiejszymi czasami zza kulis? Sięganie po różne gatunki literatury nie jest Ci obce, po czym wnioskuję, że mimo opasłej wiedzy, poszukujesz własnego ja wśród bardziej i mniej znanych dzieł. To dobrze! Taka osobliwość jak Ty ma olbrzymie możliwości. Korzystaj z nich i proszę, dalej posiłkuj się pięknymi słowami, a nie krwią!

NIEANONIMOWY KSIĄŻKOHOLIK
(8 - 10 dobrych odpowiedzi)

Nikt nie powinien wstydzić się własnych pasji, jednak Tobie nie trzeba tego mówić. Jesteś specem w dziedzinie literatury i wcale nie próbujesz ukryć swych zainteresowań. Śledzisz najnowsze trendy, jednocześnie nie pozostając w tyle z klasyką. Jako pochłaniacz książek wyrobiłeś sobie własny styl i charakter, lecz potrafisz docenić dobrze napisany utwór przeznaczony do relaksu. Mimo że uzależnienia powinno się leczyć, Twoje przynosi wiele korzyści! Jesteśmy dumni, iż tak uczona, konkretna osobowość postanowiła uczestniczyć w Naszej zabawie. Tylko pamiętaj, kiedyś zabraknie drzewa na papier, a książki przestaną powstawać w tak wielkich ilościach. Dlatego warto mieć więcej niż tylko jedną pasję. Spójrz na Bibliotekarza Wampira - jemu w ostateczności pozostaje przynajmniej krew!


TUTAJ MOŻESZ SPRAWDZIĆ POPRAWNE ODPOWIEDZI:
1. b)
2. c)
3. a)
4. c)
5. a)
6. b)
7. a)
8. a)
9. c)
10. b)
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane...